Toll és Ecset Alapítvány

 

 

           KATTINTS A KÉPRE:

 

Kerekasztal neve Kulturális
Szervezet neve Toll És Ecset Alapítvány
  A Toll és Ecset Alapítvány a Bács-Kiskun megyei alkotók, művészek és művészetpártolók alapítványa.
Képviselő neve Weninger Endréné kuratóriumi elnök
Képviselő telefonszáma 30/601-9246
Képviselő e-mail címe werzsi@freemail.hu
Kuratóriumi tag Kovácsné Szabó Katalin 6000 Kecskemét, Felsőcsalános 35/3.
Kuratóriumi tag Menyhei József 6000 Kecskemét, Ybl Miklós utca 14.
Alapító Nagy L Éva 6000 Kecskemét, Világ utca 3. I/18. 
Szervezet székhelye (irányítószám, település, cím) 6000 Kecskemét, Fazekas Mihály utca 18. I/18.
Szervezet levelezési címe (irányítószám, település, cím) 6001 Kecskemét, Fazekas Mihály utca 18. I/18.
Szervezet  telefonszáma 30/601-9246
Szervezet e-mail címe  werzsi@freemail.hu
Szervezet  weboldala https://www.tollecset.eoldal.hu/
Szervezet  facebook címe  
Szervezet története ( karakter nincs korlátozva )  
  ( karakter nincs korlátozva )  
Az alapítvány célja, Szervezet jövője  Támogatni a Bács-Kiskun megyéhez kötődő, tehetséges írókat, költőket és művészeket alkotásaik bemutatásával, közkinccsé tételével és megőrzésével. A kortárs amatőr és hivatásos alkotók részére publikációs lehetőséget biztosítani, műveik hangzó anyaggá való feldolgozását támogatni, elősegíteni, a hazai irodalmi palettát színesíteni, a művészeti életet gazdagítani és színes körben megismertetni. A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre Üzen a homok című irodalmi lapjának kiadása, annak támogatása. Az ígéretes fiatal tehetségek, irodalmi, zenei, képzőművészeti alkotók és társaságok segítése. Újságok, könyvek, alkotások megjelenítése, kiállítások, író-olvasótalálkozók, előadói estek szervezése és anyagi támogatása. Rendhagyó irodalom órák tartása iskolákban igény szerint, valamint a Nyugdíjas Klubok rendezvényeinek színesítése irodalmi összeállításaink révén. Kölcsönös együttműködés a Montázsmagazin című kulturális on-line magazinnal eme célok elérésére. Helyi (kecskeméti) és országos pályázati kiírások figyelemmel kísérése, pályázatok benyújtása, kulturális, oktatási, művelődési és szabadidő témakörben. 
Kiemelkedő események  ( karakter nincs korlátozva )  
2014 évi program  ( karakter nincs korlátozva )  
Tagság A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre (továbbiakban Baráti Kör) 25 évvel ezelőtt alakult. Állandó tagjainak száma kb. 30 fő, de a rendezvényeken sokkal többen is megjelennek, mert kíváncsiak a havonkénti programjainkra a kultúrát kedvelők. 
 

Bemutatkozik a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre

Kiemelkedő események  2014

A Toll és Ecset valamint a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének beszámolója a Civil Kerekasztal részére


A II. féléves programunkból adunk ízelítőt, ekkor történtek a nagyszabású rendezvényeink:
  ·       Július 11: Múzeumok éjszakája. Dr Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus meghívására a Katona József Emlékházban dr. Bereznai Zsuzsa tartott előadást A paraszti anekdoták és mondák világa címmel. Verset mondtak: Újvári Ferenc, Antalfy István, Kovács I. József, K. Szabó Benedek, Weninger Endréné. Énekelt: Pető Edina
  ·       Július 27: Irodalmi Kávéház - Vezette: Ujvári Ferenc
  ·       Augusztus 8-án: a Magyar Kultúra Lovagjainak szegedi találkozóján - Szilágyi Árpád lovag meghívására - Antalfy István és Kovács I. József vett részt. Verseiket a Krúdy szalon előadói adták elő.
  ·       Augusztus 12-16-ig II. Írótábor Ágasegyházán. Részt vett 16 fő.
  ·       Szeptember 6-án: A 90 éves Pilinszky-díjas Antalfy Istvánt köszöntöttük születésnapja alkalmából. A rendezvény második felében, Weninger Endréné mutatta be Király Lajos költőt, az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökét. A beszélgetés során a költő egész életművének keresztmetszetét kapta a közönség. Szereplők: Pető Edina énekes. Versmondók: Szeli Sára, Ferencziné Szakálas Anna, Ujvári Ferenc, K. Szabó Benedek.
  ·       Szeptember 10-én: Mátyási Emlékkör műsora - Előadó: Dr. Bognár Zoltán
  ·       Szeptember 11: Budapesten a Kéhli vendéglőben a Krúdy Kör vendége volt Weninger Endréné, ahol Király Lajos elnök a verseiről, prózáiról, írói tevékenységéről faggatta a Montázsmagazin tulajdonos-szerkesztőjét. Az estről videó felvétel is készült. Közreműködött: Ferencziné Szakállas Anna, Szeli Sára, Ujvári Ferenc
  ·       Szeptember 12-én a kecskeméti Városháza dísztermében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közgyűlés tagjainak jelenlétében oklevéllel köszöntötte Antalfy Istvánt. 
  ·       Szeptember 21-én: Irodalmi Kávéház 
  ·       Szeptember 29: Interjú a Gong rádióban Weninger Endrénével a másnapi műsorral kapcsolatban, valamint a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének munkájáról
  ·       Szeptember 30-án a Margaréta Nyugdíjas Otthonban a Magyar népmese napja és az Idősek hete alkalmából mesés verses délelőttöt tartottunk. Résztvevők: Dr. Bereznai Zsuzsánna (előadást tartott a magyar népmeséről), verselők: Szeli Sára, Ujvári Ferenc
  ·       Szeptember 30-án délután: I. világháborús rendezvény a Cifrapalotában a Toll és Ecset alapítvány szervezésében. 50 éven felüliek versmondó versenye, katonadalokat éneklő verseny, valamint a korábban meghirdetett versíró verseny eredményhirdetése. Sikeres est volt. 
  ·       Október 18-án: „Lőporfüstön át” című ’56-os műsor. Előadó: Dr. Jósa Iván. Versmondók: Ujvári Ferenc, K. Szabó Benedek, Kovács I. József
  ·       Október 30-án: Baráti Körünk bemutatkozó műsora. Résztvevők: Szentpéterszegi Róza, K. Szabó Benedek, Ujvári Ferenc, Kovács I. József. 
  ·       November 6-7-8-án „ÉLETET AZ ÉVEKNEK,, Országos nyugdíjas vetélkedő Egerben, amelyen részt vett K. Szabó Benedek, Kovács I. József.
  ·       November 8-án: Erdei Ferenc Művelődési Házban könyvbemutatók: Szentpéterszegi Róza és Antalfy István könyveit mutatta be Ujvári Ferenc.
  ·       November 13-án: Országos versmondó vetélkedő III. forduló. K. Szabó Benedek
  ·       November 15-én: A Mátyási József Emlékkör rendezvényén Székely Gábor történész előadását hallhattuk „Mátyási a képzőművészetben” címmel.
  ·       November 20: Interjú a Gong Rádióban a november 22-i Jótékonysági rendezvény előkészületeiről Weninger Endrénével
  ·       November 22-én: A Toll és Ecset Alapítvánnyal közösen Jótékonysági est a Piarista Gimnázium dísztermében. A színes műsor bevételét az SOS Gyermekfalu kulturális céljaira ajánlottuk fel. 
  ·       November 23-án: Irodalmi Kávéház
  ·       December 6-án: Évadzáró ünnepség – Hajdrik József bemutatkozása
  Szabó Katalin és segítői a tavasz folyamán heti rendszerességgel látogatták a beteg gyerekeket a kórház Gyermekosztályán, ahol meséket, verseket olvastak nekik és játszottak velük. 
  Két kiemelkedő rendezvényt szerveztünk 2014-ben, s mindkettőbe több nagyszabású eseményt sűrítettünk bele. 
  I. 2014. szeptember 30-án háromszoros programot láthatott és hallhatott a közönség a Cifrapalota Pávás termében, mely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Nagyszabású, monumentális és sikeres délután volt, vendégeink az ország legkülönbözőbb részeiből érkeztek.
  1.    A korábban meghirdetett versíró verseny eredményhirdetése, és a legjobb versek színészek által való előadása
  2.    Versmondó verseny 50 éven felülieknek
  3.    Katonadalokat éneklő verseny – Elsősorban ennek a szervezésére kértük a Városi Támogatási Program kiegészítő támogatását, melyet végül egy hatalmas programmá egészítettünk ki. 
  II. 2014. november 22-én szintén egy komplex esten láttuk vendégül Kecskemét közönségét: 
  1.    Jótékonysági est az SOS Gyermekfalu javára
  2.    Kulturális műsor az I. világháborús centenárium jegyében
  3.    Helyi, kecskeméti vonatkozások az I. világháború idején (Szakértőnk, Székelyné Kőrösi Ilona segítségével)
  4.    Kiállítás (festmények, szobrok, képek) az I. világháborúval kapcsolatosan
  Mindkét rendezvény olyan sokoldalú volt, nagyfokú előkészületet igényelt, hogy sikerüljenek a programjaink, ahogy elképzeltük és megterveztük. Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy másoknak örömet és kulturális kikapcsolódást biztosítsunk. Bevételünket felajánlottuk az SOS Gyermekfalu javára. Csaknem minden helyi médium hírt adott a rendezvényeinkről. Jóleső érzés, hogy a civil szféra is színvonalas műsorokat tudott biztosítani a sok professzionális program mellett. 
  Rövidített beszámoló:
  A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre 25 évvel ezelőtt alakult. Elnöke: Kovács István József, titkára: Nagy L. Éva
  Állandó tagjainak száma kb. 30 fő. A havi rendszerességű rendezvényeinken többen is megfordulnak, hiszen minden irodalmat és kultúrát szerető embert szívesen látnak. Ezen alkalmakkor könyvbemutatókat tartunk, ünnepekről, eseményekről emlékezünk meg. Két nagy rendezvényünk volt 2014-ben, melyet a Városi Támogatási Program is segített: 
  1. 50 éven felüliek Versmondó versenye, Katonadalokat éneklő verseny, és Versíró pályázat. Ennek eredményhirdetését is a Cifrapalotában tartott rendezvényen bonyolítottuk le 2014. szeptember 30-án.
  2. Jótékonysági gálaműsort szerveztünk az SOS Gyermekfalu javára. A műsor az I. világháborús Kecskemétre emlékezett versekkel, dalokkal, tánccal, színpadi jelenetekkel. 2014. november 22-én a Piarista Iskola dísztermében tartottuk.
  A Toll és Ecset Alapítvány a Baráti Kör alapítványa, melynek segítségével tudjuk fogadni az adományokat, az 1%-ot, pályázni tudunk, tehát jogi hátteret biztosít a számunkra. 
 
 

 

Kattints a képre és egy igényes kulturális oldal jelenik meg.

 

Montázsmagazin születésnap és antológia-bemutató

A rendezvény helyszíne: Katona József Megyei Könyvtár
6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.
Időpontja: 2015. március 21. szombat 14.00 óra

 

Az értékek őrzői Kecskeméten

A 2014 őszén megalakult kecskeméti önkormányzatban a kulturális élettel,

az ezzel kapcsolatos értékek ápolásával és megőrzésével az

Értékmegőrzési Bizottság foglalkozik, melynek elnöke

Hörcsök Imre önkormányzati képviselő lett.

Vele és néhány munkatársával beszélgetünk most.  

 

horcsok2